OFFMODE

OFFMODE

Share this post

OFFMODE
OFFMODE
Meer dan een app: de ware impact van Vinted op onze koopcultuur

Meer dan een app: de ware impact van Vinted op onze koopcultuur

Tweedehands mainstream maken is mooi, maar zonder gedragsverandering blijft Vinted onderdeel van het probleem. Dit is mijn uitgebreide merkanalyse.

Sara Dubbeldam's avatar
Sara Dubbeldam
Apr 28, 2025
∙ Paid
43

Share this post

OFFMODE
OFFMODE
Meer dan een app: de ware impact van Vinted op onze koopcultuur
7
1
Share

Soms zijn er momenten waarop ik mijn onderbuikgevoel niet meer weg kan duwen. Voor mij was dat vorige week, tijdens een ritje naar een Vinted-pakketpunt. Of eigenlijk: vier ritjes. Bij elk punt kreeg ik hetzelfde verhaal: "We nemen geen Vinted-pakketten meer aan, we zitten overvol.”

En zo reed ik 1,5 uur door Amsterdam, van het ene naar het andere pakketpunt. Steeds kon ik maar één of twee pakketjes kwijt. Soms hield ik er expres wat achter, omdat ik doorhad dat medewerkers bij een volle tas schrikken en niks meer willen aannemen. Erg, eigenlijk.

Sinds overconsumptie een steeds belangrijker thema in mijn werk is geworden (want: snelgroeiend mégaprobleem), volg ik het nieuws rond Vinted op de voet. De afgelopen maanden verschenen er veel publicaties en alles bij elkaar opgeteld vroeg ik me af: draagt Vinted eigenlijk wel bij aan een duurzamere mindset en een kleinere afvalberg? Wat ooit voelde als een perfecte oplossing - tweedehands kleding verkopen en zo bijdragen aan een circulair systeem - voelt inmiddels als verlengstuk van een groter probleem.

Bij groei hoort verantwoordelijkheid. En als ik de missie van Vinted (inmiddels een miljardenbedrijf) naast de praktijk leg, kom ik tot een conclusie die ik liever niet had willen trekken: nee. Dit is mijn uitgebreide merkanalyse.

De droom van Vinted: tweedehands normaliseren ✅

Toen ik 15 jaar geleden ontdekte ik dat je tweedehands kleding kon verkopen, was ik meteen om. Eerst via Marktplaats, dat ik vooral gebruikte als doorgeefluik voor mijn fast fashion-verslaving: de trendy items die ik een paar keer droeg, verkocht ik makkelijk door. Met de opbrengst liep ik direct weer naar Zara. Zo kon ik voor weinig geld mijn garderobe eindeloos vernieuwen én mezelf wijsmaken dat ik goed bezig was.

Daarna verhuisde ik naar het meer op kleding gefocuste United Wardrobe en toen zij in 2020 werden overgenomen door Vinted, ging ik mee. Wauw, dacht ik, nog nooit was tweedehands kopen en verkopen zo makkelijk. Vinted inspireerde me: geen enkel ander bedrijf slaagde er tenslotte zó goed in om tweedehands kleding te normaliseren en zelfs de niet-duurzame mensen in mijn omgeving kochten er. Het succesrecept: gemak en slim inspelen op de budgetvriendelijke voordelen van tweedehands. Beide factoren zijn essentieel als je de massa wilt overhalen tot verduurzaming: waar een klein groepje idealisten duurzame keuzes maakt voor een betere wereld, draait het voor het gros van de mensen nog steeds om de vraag: “What’s in it for me?”. Vinted zag commerciële kansen en heeft dit geweldig ingevuld. Maar inmiddels is er veel veranderd.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Sara Dubbeldam
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share