Mijn ideale zomerleeslijst
Voor wie deze zomer niet alleen wil doomscrollen maar wél iets wil leren over kleding, systemen en ons eigen koopgedrag. Deze boeken helpen je afkicken en ontwikkelen. Enjoy!
Ik ben niet zo’n boekenwurm. Fictie vind je bijna niet in mijn kast, wel filosofieboeken (die ik niet allemaal actief lees, door sommige kom ik gewoon niet heen) en praktische boeken vol markeerstift. Lezen schiet er vaak bij in - hoi, druk gezinsleven - maar in de zomervakantie probeer ik er altijd écht ruimte voor te maken. Over een week lig ik hopelijk op een Zuid-Franse camping met een boek in mijn hand en twintig ongestoorde minuten (al begint er dan waarschijnlijk precies ergens een gevecht om de bal. AL-TIJD). Ook wie zich wil verdiepen in de wereld achter onze kleding, vindt in boeken iets wat je op sociale media te weinig mee krijgt:
1. Kennis beschermt tegen greenwashing, hypes en ads die inspelen op je gevoel. Ook als het een reminder is van iets dat je al weet.
2. Je ziet het grotere plaatje: duurzame kleding gaat over zoveel meer dan biologisch katoen. Het raakt klimaat, ongelijkheid, economie, psychologie, identiteit… Boeken leggen systemische verbanden en nuances bloot.
3. Langzame kennis blijft hangen: sociale media inspireert, maar écht met aandacht lezen levert zoveel meer op, helemaal in een wereld vol clickbait en algoritmes. Een goed boek verandert iets aan je blik.
Hierbij mijn favoriete duurzame modeleestips voor deze zomer. Enneh… als je iets wil kopen, probeer dat dan eerst via de auteur zelf te doen, of tweedehands. Enjoy!
Mijn zomerboekenlijst
Zelf neem ik het boek Tot op de draad (Ileen Montijn) mee op reis: een historische duik in de rol van mode en een oproep om kleding meer te waarderen (ook Worn schijnt op dat vlak een grote aanrader te zijn). Als je mijn Kleding als erfgoed-analyse interessant vond, is deze wellicht ook iets voor jou.
Voor wie liever begint met een activistische basis, blijft The World is on Fire but We’re Still Buying Shoes (Alec Leach, Engelstalig) één van m’n favo aanraders. Dit compacte - lekker vormgeven! - pamflet, dat je zo uit hebt, zit vol inzichten over trends en onze hyped up consumptiecultuur. Leest erg fijn. En als je meer wilt snappen van de diepere structuren onder fast fashion, lees dan Consumed van activist Aja Barber (engelstalig): een sterk, persoonlijk boek over de link tussen kleding, kolonialisme en klimaat. Ook The antikapitalist book of fashion (Tansy E. Hoskins, engelstalig) onderzoekt de systemische en structurele ongelijkheid in de mode-industrie, maar dan vanuit een anti-kapitalistisch perspectief. Die laatste heb ik nog niet gelezen.
Maar ook hou ik van praktische boeken die je meteen zin geven om met je kast aan de slag te gaan. A Sustainable Wardrobe (Stephanie van den Sigtenhorst - ondanks de titel Nederlandstalig) blijft een toegankelijke introductie in duurzame kleding, vol praktische tips om een bewuste garderobe te bouwen (o.a. materialen, keurmerken, verzorgingstips). Vergeet ook niet De Capsulegarderobe (Leoni Huisman), dat zó uitnodigend is dat je meteen wilt beginnen (zeker in combinatie met onze OFFMODE Talk van vorige week!).
Twee boeken die ik zelf nog niet heb gelezen, maar die me wel aanspreken zijn Geen nieuwe spullen (Ashlee Piper): een 30-dagen-challenge zonder in te leveren op stijl, en Kleerkastvasten (Sarah Vandoorne), waarin ze zes weken lang met zes kledingstukken leeft en haar onderzoek naar de kledingindustrie deelt. Precies de reflectie waar een No Buy Year om vraagt.
Ben je vooral geïnteresseerd in hoe ons brein werkt in relatie tot kopen? De dopaminefactor gaf me veel inzicht (hier lees je mijn persoonlijke take-aways uit het boek). Net als Het koopinfuus van Chantal Schinkels, over hoe we online verslaafd worden gemaakt aan kopen (ik wil haar binnenkort uitnodigen voor een OFFMODE talk. Duim je mee?). Meer leren over het minimalisme en ontspullen? Ik las ooit Verlangen naar minder (Jelle Derckx) en Meer door minder (Joshua Becker), die veel overlap hebben. Maar beide waardevol.
Meer in the mood for magazines? Vintáááge is een prachtig vormgegeven, modische ode aan tweedehands en upcycling, en ook de Fashion Issue van Happytimes Magazine (waar ik zelf op de cover sta!) staat vol met toegankelijke verhalen en tips.
Werk je bij een merk en wil je leren hoe je jouw organisatie kunt verduurzamen? De Impactmissie van Marlot Kiveron (die o.a. Ace and Tate, Otrium en nu Karl Lagerfeld verduurzaamt) bevat een concreet stappenplan voor hoe je duurzaamheid intern op de kaart krijgt. Sustainable Storytelling (Talita Kalloe) is goud voor missiegedreven ondernemers die echt bezieling hun verhaal willen delen. En Kledinghoop (Bianca Streng, die ik onlangs sprak voor mijn deep dive in polyester) zit vol met handvatten om circulair te werken. Allemaal interessant als je na de zomer met nieuwe energie je beleid of missie wilt aanscherpen.
Tot slot: geen zomer zonder een beetje filosofie. Maar dan wel boeken die je raken zonder taaie kost. De Weg blijft favoriet (luister ook m’n podcasts over het taoïsme (1,2)), net als Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis. Toegankelijk, inspirerend en precies de juiste leesstof om even uit te zoomen.
Ik blijf het bijzonder vinden hoeveel een boek kan losmaken. Dus leg je telefoon weg, sla een bladzijde om en laat je raken. Ik hoop dat er iets voor je tussen zit!
Dank je wel. Uit deze lijst ga ik een boek kiezen voor de zomer!