Wat moeten we nou met polyester?
De dilemma’s van de meest gebruikte vezel ter wereld onder de loep: van gerecycled PET tot microplastics en marketingpraatjes. Wat klopt er nog? En waar moet het naartoe?
Polyester is óveral. In goedkope fast fashion en sportkleding, maar ook in die travelstofbroek waarvan wordt gezegd dat-ie oneindig lang meegaat en zelfs in high-end designeritems. Ook ik heb er genoeg van in m’n kast, voornamelijk vintage (in de 70’s waren ze er dol op). Eerlijk: veel van mijn kledingstukken die écht lang mooi blijven, zijn deels gemaakt van aardolie.
Dat klinkt vies, en dat is het eigenlijk ook. Maar ondanks ambitieuze beloftes van merken over verduurzaming blijft het polyestergebruik groeien. Volgens onderzoeksbureau Changing Markets bestond vorig jaar 69% van alle kleding wereldwijd uit synthetische vezels. In 2030 stijgt dit naar verwachting zelfs naar 73%. Heftig. Helemaal nu microplastics óveral - en in snelgroeiende aantallen - worden teruggevonden. En ook al weten we nog niet precies wat de gevolgen zijn, alles wijst erop dat het een tikkende tijdbom is voor zowel de natuur als onze gezondheid.
Waarom gebruiken merken het dan nog steeds? Ik besloot er verder in te duiken. Misschien is het verhaal wel genuanceerder dan ik denk? Hoe zit het met al dat gerecycled PET in ‘duurzame’ collecties? En zijn er ook gevallen waarin polyester wél een goede keuze is? Een deep dive.