Weer een reden om Zara niet te geloven
Mooie woorden van Inditex over leefbare lonen zijn onzin, blijkt uit recent onderzoek van Follow The Money.
Van alle onderwerpen binnen duurzaamheid zijn arbeidsomstandigheden misschien wel het moeilijkst te checken. Het is tenslotte amper meetbaar, overal ter wereld verschillend, constant aan verandering onderhevig en het speelt zich vaak onder de rader af. Je moet daadwerkelijk mensen in de productieketen spreken - en ze zover krijgen de waarheid te vertellen, ondanks hun vaak kwetsbare positie - om erachter te komen hoe het écht zit.
Dat komt fast fashion merken natuurlijk goed uit. Als ze hun communicatie op een slimme manier verwoorden (zodat ze niet kunnen worden beticht van greenwashing) en niet té transparant zijn over hun keten, komen ze met een hoop weg.
Primark: vage ambities zonder bewijs
Ik herinner me een voorbeeld uit mijn anti-greenwashing zaak tegen Primark: een grote banner in de winkels met "Opleidingen en gelijkheid. Kansen voor iedereen”, met een foto van een lachende Bengaalse kledingarbeider. De kleine lettertjes onderin onthulden dat het om een toekomststreven ging:
Het ‘bewijs’ dat Primark aanleverde voor deze duurzaamheidsclaim: in het Sustainability and Ethics Progress Report stonden een aantal mooie sociale projecten beschreven. Volgens Primark waren ze dus al heel goed bezig. Ik dacht meteen: “Mooie projecten hoor, maar wat is de schaal van die positieve stappen - hoe verhouden die projecten zich tot het totale aantal vrouwen in de productieketen? Hoe moeten we dit vergelijken met een paar jaar geleden? En hoe werkt Primark structureel toe naar de genoemde ambitie in 2030?” Daar waren geen cijfers over. Greenwashing, dus.
Sindsdien mijn zaak kijk ik veel kritischer naar wat machtige kledingbedrijven ons voorhouden. Concrete cijfers over arbeidsomstandigheden blijven keer op keer uit, terwijl wél wordt gepronkt met vage ambities als “wij werken hard aan betere werkomstandigheden”. Veel mensen trappen erin. Dat willen ze stiekem ook: zo kun je er zonder schuldgevoel blijven shoppen.
Follow The Money deed onderzoek naar Inditex (Zara)
Daarom ben ik zo blij dat Follow The Money-journalist Yara van Heugten recentelijk onderzoek deed naar Inditex (het moederbedrijf van Zara) en onthulde hoe mooie woorden over betere lonen helemaal niet worden waargemaakt.