Vorige week maakte ik bekend dat 2025 mijn OFFMODE (No Buy) jaar wordt. Een heel jaar ga ik geen kleding kopen en onszelf trainen in zelfontwikkeling, tevredenheid en creativiteit. Het wordt mijn grootste No Buy Challenge ooit en het zal soms pittig worden, maar het is precies wat ik nodig heb - en de wereld ook. Bovendien heb ik de tools, ik hoef ze alleen maar toe te passen. Doe je mee? We kunnen dit!
Ik hou van kleding. Altijd al gedaan. Ik heb dan ook meer dan genoeg moois. En tóch kijk ik regelmatig rond op webshops, helemaal als ik niet lekker in m’n vel zit. Omdat consumeren overal is. Omdat we onszelf aanpraten dat nieuwe kleding ons interessanter maakt als mens. Leuker. Mooier. Ik ben er klaar mee en ga op 1 januari stoppen met kopen.
Meer innerlijke rust
In het gesprek over verduurzaming gaat het vaak over de wereld en over de impact die je bespaart als je minder koopt. Dat is ook goed. Maar ik denk dat we het ook vaker moeten hebben over wat minder kopen óns oplevert. Ik zeg dit omdat ik nog steeds zie - en ervaar - dat de egoïstische kant van verduurzaming ontzettend motiverend werkt. Toen ik mijn duurzame modereis startte, deed ik dat om goed te doen voor de wereld en de makers van mijn kleding. Maar pas toen ik ontdekte hoe het mij als mens deed groeien, werd het iets van míj. De innerlijke rust die ik op een gegeven moment (na een hoop hobbels) ervaarde tijdens mijn No Buy Challenges is de beste motivatie die er is en een gevoel waar ik vaak aan terug denk.
Steeds vaker. Want na mijn No Buy Challenge in 2020 is de consumptiemaatschappij bizar versneld. Koopjes weerstaan wordt steeds moeilijker en weer gaat het gesprek vaak over de impact op de wereld. Wederom: hartstikke belangrijk, maar als we echt mensen mee willen krijgen, denk ik dat we het vaker over onszelf moeten hebben. Waarom kopen we? Welk gat denken we te vullen? En hoe kunnen we dopamine halen uit de juiste dingen? Wat maakt ons echt gelukkig?
No Buy, Low Buy of No New?
Hoe je jouw challenge inricht, is natuurlijk aan jou en hangt af van wat je wilt bereiken.
1. No Buy Year (een heel jaar niks)
Jij wilt jezelf ten volste uitdagen en bent he-le-maal klaar met je koophonger. Je hebt meer dan genoeg en vindt dat je dat meer mag waarderen en uitdiepen. Je voelt dat meer kleding je écht niet gelukkig maakt en niet is wat de wereld nodig heeft. Je koopt een heel jaar niks en focust echt op de mentale switch naar innerlijke rust en creativiteit. Je bent nieuwsgierig naar wat er ontstaat als het moeilijk wordt en vertrouwt erop dat er mooie levenslessen uit komen.
Je kunt ervoor kiezen om wel kleding te ruilen, lenen, huren of zelf (leren) maken.
2. Low Buy Year (5 kledingstukken per jaar)
In 2025 is het jouw doel om met de milieu-impact van je koopgedrag binnen de 1,5 graden opwarming van de aarde te blijven. Je koopt dit jaar maximaal 5 nieuwe kledingstukken en dwingt jezelf om goed na te denken en te prioriteren voordat je iets koopt. Dit getal is gebaseerd op het wetenschappelijke 1,5 Degrees Lifestyle Report. 5 items is een gemiddelde en geldt voor nieuw geproduceerde kledingstukken. Als je dit te moeilijk vindt, kun je ook zeggen: 5 nieuwe kledingstukken en verder alles vintage.
Ook als je duurzame pioniers wilt blijven supporten, is dit een mooie optie.
3. No New Year (uitsluitend tweedehands en vintage)
Er is genoeg kleding gemaakt om de komende 6 generaties te kleden. Daarom koop jij in 2025 uitsluitend wat er al is gemaakt en gaat voor 100% vintage of tweedehands. Hiermee verlaag je je milieu-impact aanzienlijk. Koophonger wordt op deze manier minder aangepakt (en let op met Vinted! Ik kan daar echt koophonger van krijgen), maar je kunt een limiet stellen van bijvoorbeeld 10 items.
4. Kortere No Buy Challenge
Je vindt een heel jaar niks kopen wel heel heftig. Daarom kies je voor een periode waar jij je wel goed bij voelt, bijvoorbeeld 3 maanden of 6 maanden. Je kunt er altijd voor kiezen om deze te verlengen.
Waarom ik voor een No Buy Year kies
Waarom geen Low Buy Challenge? Simpel: het maakt niet uit hoeveel ik heb, er is altijd een reden om te kopen. Maar zoals Epicurus (300vC) zei: “niets is genoeg voor wie genoeg te weinig vindt”. Ik weet waar het gevoel van ‘genoeg’ voor mij aan gelinkt is: zelfliefde en voldoening.
De mantra “ik ben genoeg, dus ik heb genoeg” is in mijn vorige challenges een totale gamechanger geweest. Ik leerde dat ik niet aan mijn bezit, maar aan mezelf moest werken en dat het gevoel van tevredenheid dan slechts een knop in je hoofd is die je kunt omzetten. Ik heb veel zin om weer bij dat gevoel te komen.
Mezelf toch toe staan om een aantal items te kopen, zelfs tweedehands, werkt niet voor mij. Als ik altijd uitzicht zou hebben op een mogelijke aankoop, blijf ik toch op webshops kijken en scrollen. Daar zit mijn les: ik wil van de onrust af.
En wat boeit het ook eigenlijk, al die kleding. Ik kan duizend dingen bedenken - en doen - die belangrijker zijn in het leven. Als ik me daar meer op focus, maakt honger plaats voor voldoening. Het is echt een denkswitch. Met ook nog een grote positieve impact op de wereld.
Dit gaan we doen
Bij mij verloopt een No Buy Challenge altijd in golven: het ene moment is het makkelijk, het andere moment ben je het he-le-maal zat. Bijvoorbeeld als het seizoen verandert of als de uitverkoop begint. We zullen het eerste halfjaar deze thema’s behandelen:
1: een goede basis
• Intenties + doel van de challenge
• Ál onze kleding tellen (vaak een pijnlijk, maar heel waardevol moment!)
• Categoriseren + opruimen (en mindful opvouwen ;))
• Winning Teams bijhouden: gouden outfitcombi’s waar je altijd op kunt terugvallen
• Wear List bijhouden: wat draag je hoe vaak?
• (ik denk erover om mijn complete kast te digitaliseren)
Dit creëert een basis en rust waar we later veel aan zullen hebben.
2: valkuilen en verleidingen
• Grote analyse: waarom kopen we?
• Waar liggen onze grootste valkuilen?
• Op welke manieren worden verlangens bij ons opgewerkt?
+ we houden een tijdje bij wanneer we dat voelen en waardoor dat komt
• Hoe beïnvloeden marketeers ons en hoe word je in de koopfuik geleid?
3: levenslessen over tevredenheid en genoeg
• We verkennen samen hoe de filosofie ons kan trainen in tevredenheid, verbinding en leven in harmonie met de natuur.
• Ik neem je mee langs mijn favoriete filosofen die zich verdiep(t)en in tevredenheid, kleding, genoeg en ware rijkdom. Zoals Henry David Thoreau, het Taoïsme, Epicurus, Diogenes, de Stoïcijnen.
4: de kracht van combineren en creativiteit
• Hoe shop je gericht en fijn in je eigen kast
• Wardrobe sharing
• Verschillende minichallenges:
- Combinaties maken met onze minst gedragen items
- 10x10 challenge
- een week (of langer) dezelfde outfit
- 1 item, 5 verschillende combi’s
• Vrij experimenteren met zelf maken, ruilen en lenen.
De delen zullen niet in een vaste volgorde ingevuld worden, want freestylen hoort erbij. Dat maakt het leuk, en soms vraagt een bepaald moment - of onze mentale staat ;) - om andere bewustwording. Alle content is altijd terug te vinden op OFFMODE.
Fotocredits
Headerfoto: Angela de Vlaming voor whensarasmiles.nl (bij Teym, één van de mooiste Nederlandse duurzame kledingmerken)
Foto 2 en 3: Laura van der Spek voor whensarasmiles.nl
Pff dit gaat een moeilijke worden. Ik zit nu op de helft van mijn zwangerschap en vind AL mn kleding stom. Toch gaan we voor de no buy versie🥳.
Wat inspirerend Sara, ik kijk uit naar je content! Ik koop zelf al jaren van duurzame/ethische merken of 2ehands, maar merk dat ik nog aardig wat koop. Voor mij daarkm de max 5 items challenge om die merken wel te supporten :)